Soiuri de nuci românești

Pepiniera noastră înmulțește și comercializează o parte din soiurile dezvoltate la SCDP Geoagiu, pe parcursul de 80 ani de cercetare pomicolă pe segmentul nucului. Aceste soiuri sunt pretabile pentru toate zonele favorabile de cultură a nucului în România.

Soiul Geoagiu 65

Origine: soi obținut la SCDP Geoagiu prin selecție individuală în populațiile de nuci din zona localității Geoagiu, din județul Hunedoara. Omologat in anul 1979.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare sub-mijlocie, coroana piramidală răsfirată, bine luminată, portul semi-drept, ramuri de schelet lungi, garnisite cu formațiuni de rod mixte, dispuse terminal, cu creștere ușor în zig-zag.

Înflorirea este semi-tardivă, caracter protogin. Polenizatori recomandați: Șușița, Jupânești, Sarmis, Roxana, Sibișel 44, Sibișel Precoce, Oraștie.

Fructul mare, având o greutate medie de 14g (71 fructe/kg), de formă elipsoidală ușor ascuțită la capete, orificiul penduncular mic și bine închis cu fibre, miezul reprezintă 50% din greutatea fructului, conține 66,1% substanțe grase și 17,5 substanțe proteice. Măturarea, decada a doua a lunii septembrie.

Calități: intră pe rod în anul VI de la plantare, rezistent la ger, are o comportare bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioză și antracnoză.

Recomandări: fructele pot fi valorificate în coajă și maI ales sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.

 

Soiul Sibișel 44

Origine: soi obținut la SCDP Geoagiu prin selecție individuală în populațiile de nuci din zona localității Geoagiu, din județul Hunedoara. Omologat in anul 1979.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare medie, coroana piramidală largă, portul semi-drept, ramuri de schelet lungi și destul de groase, garnisite cu ramuri de rod mixte, dispuse terminal, cu creștere dreaptă.

Înflorirea este semi-tardivă, caracter protogin. Polenizatori recomandați: Brătia, Șușița, Jupânești, Sarmis, Roxana, Sibișel Precoce, Mihaela.

Fructul mare, având o greutate medie de 14,5 g (69 fructe/kg), de formă ovoidală, cu vîrful ascuțit baza rotunjită, miezul reprezintă 48% din greutatea fructului, conține 65,4% substanțe grase și 18,4% substanțe proteice. Măturarea,  în ultima decadă a lunii septembrie, uneori la început de octombrie.

Calități: soiul rodește constant,  intră pe rod în anul VI de la plantare, rezistent la ger, are o comportare bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioză și antracnoză.

Recomandări: fructele pot fi valorificate în coajă dar mai eficient sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.

 

Soiul Germisara

Origine: soi obținut la SCDP Geoagiu obținut din încrucișarea soiurilor Sibișel 44 (mamă) x Sibișel Prococe (tată). A fost omologat in anul 1979.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare mică-mijlocie, coroana globuloasă largă, bine luminată, portul etalat, ramuri de schelet destul de groase, garnisite cu ramuri de rod mixte, dispuse terminal, cu creștere dreaptă Înflorirea este semi-tardivă, caracter protogin (florile femeiești înfloresc cu mult înaintea celor bărbătești), plantațile necesitând polenizatori.

Fructul foarte mare, greutatea medie de 15 g (67 fructe/kg), de formă ovoidală, miezul reprezintă 50% din greutatea fructului, conține 69% substanțe grase și 17,5 substanțe proteice. Măturarea, în a doua jumătate a lunii octombrie.

Calități: soiul realizează producțiile cele mai mari din zonă, rodește constant, intră pe rod în anul VI de la plantare; rezistent la ger și are o comportare bună la atacul bolilor specifice nucului, bacterioză și antracnoză.

Recomandări: fructele pot fi valorificate în coajă și maI ales sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.

 

Soiul Jupânești

Origine: soi obținut prin selecție individuală în populațiile de nuci din județul Argeș și omologat in anul 1984 la ICDP Pitești-Mărăcineni.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare medie, coroana cilindro-conică, portul semi-erect, ramuri de rod dense, dispuse terminal, cu creștere dreaptă Înflorirea este semi-tardivă, caracter protandru, iar în anii cu primăveri reci manifestă tindința de homogamie.

Fructul mijlociu, greutate medie de 12,2 g (89 fructe/kg), de formă ovo-conică, miezul reprezintă 52% din greutatea fructului, conține 65,2% substanțe grase și 19,9 substanțe proteice. Măturarea, în septembrie, pe parcursul primelor două decade.

Calități: soiul rodește constant, intră pe rod în anul IV-V de la plantare; rezistent la ger și secetă, manifestă rezistență la bacterioză și antracnoză și la atacul viermelui nucilor.

Recomandări: fructele sunt foarte atrăgătoare putând fi valorificate în coajă și maI ales sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.

 

Soiul Sibișel 522

Origine: soi obțiunut la SCDP Geoagiu prin selecție individuală în populațiile de nuci de la Sibișel, din jud. Hunedoara și omologat în 2023.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare mica-mijlocie, coroana globuloasă îndesită, sortul semi-drept, ramuri de schelet lungi și destul de groase, garnisite cu ramuri de rod mixte, dispuse terminal cu creștere dreaptă.

Înflorirea este semi-tardivă, caracter protogn; polenizatori recomandați: Geoagiu 961, Șușița, Jupânești, Sarmis, Geoagiu 65, Muscelan, Mihaela, Orăștie.

Fructul este mijlociu, greutatea medie de 12-13g (77-83 fructe/kg), de formă ovoidală, cu vârful rotunjit, baza rotunjtă; miezul reprezintă 49-50% din greutatea fructului, conține 66,5% substanțe grase și 17,8% substanțe proteice. Măturarea, prima decadă a lunii septembrie.

Calități: rodește constant, intră pe rod în anul VI de la plantare, rezistent la ger; are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioză și antracnoză.

Recomandări: fructele pot fi valorificate în coajă și sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.

 

Soiul Claudia-Ioana

Origine: a fost obținut din încrucișarea soiurilor Sibișel Prococe (mamă) x Sibișel 44 (tată) și omologat in anul 2003 la SCDP Geoagiu.

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare medie, coroana piramidală deschisă, ramuri de schelet lungi, groase și formațiuni de rod mixte. Soiul înflorește la sfârșitul lunii aprilie, caracterul fiind protogin, necesită polenizatori.

Fructele sunt mărime mijlocie, greutatea medie de 12-13g (77-83 fructe/kg), de formă ovoidală- netedă, ușor vălurată, fructul se sparge foarte ușor, miezul reprezintă 50-55% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare gălbuie deschisă, se scoate foarte ușor și întreg din coajă, gust foarte plăcut și aromat, conține 66,7% substanțe grase și 17,5% substanțe proteice. Epoca de maturare, ultima decadă a lunii septembrie.

Calități: soiul intră pe rod în anul VI de la plantare și rodește foarte bine inclusiv pe mugurii laterali în proporție de 5-10%; tolerant la bacterioază și antracnoză.

Recomandări: se recoltează ușor, are fructe de foarte bună calitate, putându-se consuma în stare proaspătă sau procesată.

 

Soiul Ciprian-Ion

Origine: obținut prin încrucișarea soiurilor Sibișel 44 x Sibișel Prococe și omologat in anul 2003 la SCDP Geoagiu

Caracterisiticiile pomului: Pomul este de vigoare medie, coroana piramidală deschisă, sortul semi-erect, densitatea ramurilor este mijlocie, ramuri de schelet lungi și groase, formațiuni de rod mixte, dispuse terminal. Înflorirea este semi-tardivă, caracter protogin cu tendință de simultaneitate în unii ani.

Fructul este mijlociu, greutatea medie de 12,5-13,5g (74-80 fructe/kg), de formă ovoidală-aplatizată, cu vârful rotunjit și orificiul penduncular bine închis cu fibre, miezul reprezintă 49-50% din greutatea fructului, conține 66,7% substanțe grase și 17,5% substanțe pectice. Măturarea, ultima decadă a lunii septembrie.

Calități: rodește constant, intră pe rod în anul VI de la plantare, are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioză și antracnoză.

Recomandări: fructele pot fi valorificate în coajă și sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare în produse de cofetărie și patiserie.