Soiuri de nuci

Numeroasele institute de cercetare din România au fost de-a lungul timpului extrem de apreciate și nu de puține ori au dezvoltat soiuri extrem de apreciate la nivel mondial, România înscriindu-se în elita cercetării și dezvoltării pomicole.
Din tot ceea ce aceștia ne-au oferi mai bun, am efectuat o atenta selecție a celor mai eficiente soiuri de puieți:

o Jupânești, soi de nuc obținut la ICDP Pitești-Mărăcineni, este un soi productiv cu rezistență sporită la ger și la bolile specifice. Fructul este mijlociu, oval, cu vârful proeminent. Greutatea medie a fructului este de 11,2 grame, iar randamentul în miez este de 51,9%, de culoare gălbuie și cu gust plăcut. Coaja este cafenie iar miezul conține lipide și substanțe proteice. Maturarea are loc în prima jumătate a lunii octombrie.

o Șușița, soi de nuc obținut la SCDP Târgu Jiu, este soi productiv care intră de timpuriu pe rod, rezistență sporită la ger, greutatea medie a fructului este de 12 grame, nuca este de forma ovoidă, iar randamentul în miez de peste 50,6%. Miezul este de culoare alb-pal, de o calitate foarte bună, are gust foarte bun, dulce, crocant, conține lipide și substanțe proteice. Maturarea nucilor are loc la începutul lunii octombrie.

o Geoagiu 65, un soi dezvoltat de către SCDP Geoagiu, este un nuc semi-viguros, productiv, având o rezistență bună la ger și la bolile specifice nucului. Greutatea medie a fructului este de 14 grame, iar randamentul în miez este de 50% si conține 69% substanțe grase și 17,5 % substanțe proteice. Tegumentul este de culoare gălbuie-închis. Gustul este plăcut aromat. Maturarea fructelor are loc în a doua jumătate a lunii octombrie.

o Sibișel 522, dezvoltat deasemenea de către SCDP Geoagiu, este un soi productiv de vigoare mijlocie, care intră repede în rod, începând din anul 5-6 de la plantare, rezistă bine la ger și la bolile specifice nucului. Greutatea medie a fructului 12-13 grame, iar randamentul în miez este de 46-50% si conține lipide, substanțe proteice și are un gust plăcut, aromat. Maturarea nucilor are loc în a doua jumătate a lunii septembrie.

o Ciprian-Ion, dezvoltat de SCDP Geoagiu, este un nuc de vigoare mijlocie, cu o coroană piramidală deschisă, ramuri de schelet lungi și groase, formațiuni de rod mixte. Are o comportare foarte bună la bolile specifice nucului, intră pe rod în anul 6 de la plantare și rodește bine în fiecare an. Maturarea nucilor are loc în ultima decadă a lunii septembrie. Miezul reprezintă 49-50% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare gălbuie, se scoate foarte usor și întreg din coajă.

o Germisara, soi de nuc obținut la SCDP Geoagiu, introdus în cultură în anul 1979. Fructul este de dimensiune foarte mare (15g) cu o formă ovoidală, cu baza rotunjită și vârful ascuțit. Pomul este de vigoare mică-mijlocie și intră pe rod dupa 5-6 ani de la plantare. Deasemenea are o rezistență foarte bună la bolile specifice nucului.

o Claudia-Ioana, introdus în cultură în anul 2003, deasemenea obținut la SDCP Geoagiu județul Hunedoara. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidală deschisă, ramuri de schelet lungi și groase și formații de rod mixte. Fructul are formă ovoidală cu bază aplatizată. Miezul reprezintă 50-55% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galbuie deschisă, și conține 67,5% substanțe grase și 16,70% substanțe proteice, gustul este foate plăcut aromat. Maturarea fructelor se face în prima decadă a lunii septembrie.

o Sibișel 44, a fost selecționat la SCDP Geoagiu din populațiile de nuc de la Sibișel și introdus în cultură în anul 1979. Pomul este de vigoare mijlocie, are coroana piramidală largă, cu ramuri de schelet lungi și destul de groase garnisite cu formațiuni de rod mixte. Fructul este de dimensiune mare, cu formă ovoidală cu vârful ascuțit și baza rotunjită. Miezul reprezintă 48% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare alb-galbuie este crocant, are o concentrație mare de substanțe proteice (18,40%) iar gustul este dulce, plăcut aromat. Maturarea fructelor se face în ultima decadă a lunii septembrie și uneori la început de octombrie.

Soi Destinație Origine Înmugurire Forma Rezistență bacterii Rezistență antracnoză Mărimea fructului Productivitate la maturitate Intrarea în rod Randamentul în miez
Jupânești Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovo-conică vârf proeminent Puternică Puternică 11.2gr 1800kg/ha 4-5 ani de la plantare 51.9%
Șușița Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoconică vârf puțin proeminent Medie Puternică 12gr 2000kg/ha 4-5 ani de la plantare 50.6%
Geoagiu 65 Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoconică vârf proeminent Medie Puternică 14gr 2200kg/ha 5-6 ani de la plantare 50%
Sibișel 522 Livadă tradițională Livadă semi-intensivă România Semi-tardivă Ovoconică cu vârful plan Medie Medie 13gr 2000kg/ha 5-6 ani de la plantare 49%
Ciprian-Ion Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoidală Puternică Puternică 12.5-13.5gr 2000kg/ha 6 ani de la plantare 49-50%
Germisara Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoidală vârf ascuțit Puternică Puternică 15gr 2000kg/ha 5-6 ani de la plantare 49%
Claudia-Ioana Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoidală bază aplatizată Puternică Puternică 13gr 1900kg/ha 5-6 ani de la plantare 50-55%
Sibișel 44 Livadă tradițională Livadă intensivă România Semi-tardivă Ovoidală vârf ascuțit bază rotunjită Puternică Puternică 14.5gr 2000kg/ha 6 ani de la plantare 48%