Sfaturi utile

Iată câteva recomandări pe care vi le oferim, recomandări de care trebuie să țineți cont înainte de achiziționarea de material săditor:

  • Înălțimea puietului achiziționat nu este relevantă pentru dezvoltarea ulterioară a nucului; Majoritatea comercianților de puieți stabilesc prețul materialului săditor în funcție de înălțime. Această metodă este doar o găselniță de marketing dacă luăm în considerare faptul că în anul plantării care urmează, puietul trebuie tăiat la aproximativ 120-150 cm. Astfel, raportul înălțime/preț devine irelevant.
  • Să identificați punctul de altoire al pomului, deoarece există anumite practici comerciale care vă pot induce în eroare. Punctul de altoire este foarte vizibil și uşor de depistat – aflat la distanță de o palmă de la baza rădăcinii, loc unde se distinge nodul destul de mare și locul de îmbinare dintre portaltoi și altoi. Dacă aceste puncte nu sunt observate, atunci puietul respectiv nu este altoit.

Sfaturi utile pentru plantare:

  • În momentul plantării, punctul de altoire trebuie să fie la o palmă deasupra pământului tasat, iar partea mai bombată să fie poziţionată spre nord.
  • Pe timpul vegetației să se asigure un perimetru adecvat puietului, adică o formă circulară în cazul terenului plan și o formă semicirculară în cazul terenurilor în pantă, suprafață de circa un metru diametru. Lucrarea este necesară pentru a reține apa pe o perioadă mai lungă de timp.
  • La un interval de 2 ani după plantare este necesară o aerare a terenului. Aerarea solului contribuie la decompactarea acestuia, asigurând buna circulație în sol a apei, oxigenului si substanțelor nutritive. Mai multe detalii despre această lucrare ve-ți găsi pe link-ul următor: https://www.nucifereregia.ro/sistem-inovativ-aerare-sol/

După înființare, livada trebuie înregistrată la Direcția Agricolă Zonală și la APIA în vederea obținerii subvențiilor acordate de către stat prin diverse programe. De asemenea, dacă veți merge pe linia indicată de noi, prin mijloace exclusiv ecologice, vă puteți înregistra livada în cadrul unui program de certificare ecologică. Acestea sunt derulate prin intermediul unor organisme de certificare. În acest fel, vă veți putea majora substanțial valoarea subvențiilor atât pe perioada conversiei ecologice, cât mai ales după obținerea certificatului ecologic.

Veți auzi vorbindu-se între pomicultori despre practicarea culturii intercalate, adică metoda cultivării altor plante între rândurile de nuci, cel puțin până în momentul în care aceștia sunt mici și nu fac umbră culturilor intercalate. Este o practică pe care nu o încurajăm, dat fiind faptul că aceste plante, găzduite chiar și temporar în livezile de nuci, pot afecta nivelul substanțelor hrănitoare din sol.

Pentru înființarea livezii ar fi ideal să optați pentru un furnizor care vă poate oferi două servicii absolut vitale:

  • Consultanță continuă. După plantarea livezii, în primii ani de viață a acesteia veți avea nevoie de detalii legate de irigare, întreținere, proceduri de fertilizare, etc. Trebuie să aveți pe cineva la îndemână care vă poate oferi detalii și recomandări în cazul atacurilor unor boli.
  • Achiziția producției. În momentul în care livada înființată va intra în rod trebuie să aveți contractat un operator dispus să achiziționeze producția de nucă pe care o veți obține. Aveți nevoie de un operator care să achiziționeze nuca la prețul pieței.