EXEMPLUL CURAJULUI

 

Curajul nostru, şi faptul că noi am reuşit, este garanţia faptului că şi tu vei reuşi.

Este firesc să ai întrebări, nedumeriri, temeri, însă ne dorim ca exemplul nostru să îi motiveze şi să le ofere încredere tuturor celor care au nişte pămant pe care doresc să îl fructifice.
Te înţelegem perfect. Şi noi am început la fel.
Aveam câteva hectare de pământ la ţară moştenite de la bunici, terenuri destinate agriculturii. Le-am preluat aşa cum erau şi am continuat munca lor în acelaşi ritm, am continuat munca agricolă. Curând însă, aveam să ne lovim şi noi de probleme la vânzarea produselor, preţul mic de vânzare al cerealelor, costurile mari de întreţinere şi exploatarea pământului. La final, când trăgeam linie, am observat că rămâneam în câştig doar cu banii din subvenţiile primite de la stat. Nu poţi trăi la infinit din asta, nu poţi la infinit din subvenţiile statului. Nu era ceea ce ne doream.
Dincolo de preţuri şi de caştiguri era şi foarte mult timp pierdut în joc. Ori când mai ai şi un loc de muncă, situaţia era chiar greu de gestionat.

Aşa că ne-am orientat către nuc. Ne-am documentat despre ce înseamnă cultura nucului. Am umblat în tările cu tradiţie în cultura nucului în Europa, ne-am documentat, am citit, am cugetat şi am acţionat. Am început cu patru hectare de nuc, apoi au mai urmat alte patru. Am ajuns astăzi la câteva zeci de hectare de livezi, sere şi pepiniere.

Este adevarat, că orice început nu este uşor, cu atât mai mult cu cât nucul intră în rod după patru-cinci ani, însă aşteptarea a meritat, cu atât mai mult cu cât lucrările de întreţinere nu sunt foarte complexe, deloc solicitante şi nu ai nevoie să ari, discuit, semănat şi prăşit în fiecare an, aşa cum se întâmplă în agricultură.

Nimic nu este greu. Partea cea mai dificilă a fost hotărârea de conversie a terenurilor înspre livezi de nuci. Atât. De aici încolo lucrurile s-au desfăşurat natural, cu mici lucrări de întreţinere.